Nagyúton a szánhúzókutyákkal

A nagy havazáson felbátorodva szedtük a sátorfánkat, és átszánkáztunk Havas megyébe. Szemrevételeztük a vonatokat, amikkel a hegyek közt idáig nem találkoztunk eddigi túráink során.

Ezen a kiránduláson próbáltuk ki először a fa kutyaszánomat. Sítalpakra építettem, és kötelekkel erősítettem az illesztéseket. A hajlított részek szépek és erősek lettek, ránézésre már majdnem a hagyományos kutyaszán másolata.

Sikerült egy igen könnyű szánkót építeni, ami viszonylag masszív. Sík terepen gond nélkül felszállhat a szánkó rakterére egy felnőtt és egy gyerek, hátra pedig a hajtó.

Nagyon örülök, hogy ilyen szép havat kaptunk az idén, és a kutyáim is nagyon egyetértenek ebben.11 malamut kiskutya első napjai a fészkükben

Az újszülött alaszkai malamutok eszik-alszik korszakukban nagyon tüneményesek. Szemüket még ki se nyitották, de fészkükben tökéletesen elnavigálnak. Álmukban pici orruk, apró fülük, és pindúrka tappancsaik járnak-kelnek.

A parányi kutyusok jól összebújnak, különösen szoptatáskor. Etetéskor akinek épp nem jutott cici, az a testvérei közt búvárkodva merül fel, s alá, míg nem szorít magának helyet.

A kölykökről képeket is találhatsz itt >>Malamut kölyök vonyít a karácsonyfa alatt

A karácsonyfa alatt Málna, az alaszkai malamut kölyök hallgatja a Jingle Bells-t, majd maga is dalra fakad. Ezzel a karácsonyi énekkel kívánunk Békés, Boldog Karácsonyt minden kutyának és szerető gazdájának!

Málna az első almunk 8. hölgyeménye. Képeket is nézegethetsz róla itt >>Alaszkai malamut fogat húzza a szánt a Pilis hegyein

A házi építésű szán első útja a Pilisi hegységbe vezet. Gyönyörű tájakon, hófedte utakon mutatják meg a szánhúzókutyák birodalmukat. Az alaszkai malamutok és a domborzat okozta terheléseket jól bírta a szán, még olyankor is, mikor utast szállított.

A kutyaszán sílécre lett ráépítve, amik levehetők, illetve a szánkó teste összecsukható. A felszerelés úgy lett kialakítva, hogy hátizsákként lehessen vinni, amíg nem érünk hófödte útra. Egy utast lehet vele ülve szállítani, és persze a hajtót, aki állva irányítja a fogatot.

Mikor a kutyák oldalról vannak véve, azt Csilla a szánkón ülve vette egy jó hosszú szelfibottal. A kis filmhez tartozik egy "így készült" videó is, ahol bakik, és a házilag barkácsolt filmfelszerelésünk is látható.

A szánkózás során útba ejtettük Dömörkaput, Pilisszentlászlót és a Sikárosi-rétet. Tete, a lány kutyus ekkor húzott először szánt, ami néhány felvételen szembetűnő is lehet, de ennek ellenére nagyon ügyes volt. Abban az évben ez a pár nap volt sajnos csak szánhúzásra alkalmas, de annak is nagyon tudtunk örülni.