Szánhúzás Kutyaszán

A malamutok elsődleges munkája a szánhúzás. Hatalmas távolságokat tudnak megtenni súlyos terhekkel, a zord időjárással dacolva úgy, hogy minimális élelmet vesznek csak magukhoz.

Szánhúzás fajtái

Az expedíciókra, ahol akár több hónapot is kell eltölteni a terepen, egészen más felszereltség és szánhúzó fogat kell, mint egy rövidtávú versenyre, amiken inkább a mix kutyák élveznek előnyt.

A sprint versenyekre vékony és fürge kutyák kellenek. Még meleg bundára sincs szükségük, hisz nem kell a szabad ég alatt aludniuk. Ezekre a versenyekre minden nagyobb testű kutya alkalmas. A fogatok különböző kategóriákban indulnak aszerint, hogy hány kutya húzza a szánt.

Ezeken a rövidtávú versenyeken könnyű, kisebb kutyaszánokkal indulnak, aminek a húzásához minimális energia szükséges. Egy ilyen szánra annyi megkötést szoktak tenni, hogy utasterén el tudjon szállítani legalább egy sérült kutyát.

A középtávú versenyek sokszor ún. "stage" versenyek, ahol több pályán kell bizonyítaniuk a versenyzőknek. A helyszínek közt a fogatokat szállítják, és elbíráláskor az összesített eredményt veszik figyelembe.

A hosszútávú versenyek több napig tartanak. Több mint 500km távolságot, és sokszor nagy szintkülönbségeket is le kell küzdeni. Ezek a versenyek szimulálják leginkább azokat a mostoha körülményeket, ahol a malamutok alakultak ki.

Ezeken a versenyeken már nem elég, ha jól húz egy kutya, itt már valóságosan az életben maradásért is küzdenek mind a kutyák, mind a hajtók. A túrához szükséges élelmet és felszerelést magukkal kell vinniük a versenyzőknek, így nagyobb szánok szükségesek.

Nevezetes versenyek

Az Iditarod a leghíresebb hosszú távú verseny, amit az 1925-ös „szérumfutam” emlékére rendeznek meg ma is. A szérumfutam Anchorage-ból indult Nome-ba, ahol a diftéria járvány halálos áldozatokat szedett. A -30 fokos, viharos időben 1085km-es távot kellett megtenni a szérummal, ami normál körülmények közt is 25 napba telik. A szérum több állomáson keresztül jutott célba, és a hajtók váltották egymást, így 7 nap alatt sikerült megtenni a távot.

Európában az 1000km-es la Grande Odyssée az egyik legnehezebb hosszútávú verseny. A Francia Alpok harmincezer méteres szintkülönbsége teszi próbára a versenyzőket.

A leghosszabb hosszútávú szánhúzó verseny Európában a Finnmarksløpet. A norvég 1000km-es verseny 2016-ban március 5-én indul. Sok sikert és kitartást a versenyzőknek!

Kerekes járművek Edzőkocsi

Hazánkban sajnos igencsak lecsökkent a hólepte napok száma, ám ilyenkor is lehet edzeni kutyáinkat, ha a szántalpakat kerekekre cseréljük.

Jármű és felszerelés választásánál figyelembe kell venni a terepviszonyokat, hogy a kutyáink mennyire szófogadók, és hogy hány és milyen fajta kutyát akarunk befogni. Ezeket magunknak kell mérlegelnünk, és döntést hoznunk.

Azt viszont nagyon komolyan kell venni, hogy a gyalogosok és közlekedési járművek közlekedésére szolgáló közutakon a kutyával való biciklivontatás balesetveszélyes, és tilos!

A kerekes járművek fajtái

Bicikli (bikejöring):

A már említett kerékpár vontatást erdei túrákon, vagy földutakon szabálysértés nélkül élvezhetjük. Viszont sose engedjük őket póráz nélkül, hisz azzal szintén jogszabályt sértenénk!

Lehetőleg olyan kerékpárt használjunk, ami terepen is jól használható, ahol kutyánk ízületei is kímélődnek a futás során. A kutyánkra sporthámot adjunk, amiben szabadon tud mozogni. Szükség lesz még egy kb. 2 méter hosszú kötélre, az összeköttetéshez.

A kötélbe be lehet iktatni egy rugózó részt, ami tompítja az induláskor a rántást, így kímélhetjük felszerelésünket. Bikejöringhez kialakított távtartóval gondoskodhatunk arról is, hogy ha belazulna a húzó szár, ne akadjon a küllők közé.

Roller (dogscooter):

Készítenek direkt kutyákhoz való tereprollert, aminek a kereke akár akkora is lehet, mint egy biciklié. A biztonságos közlekedés érdekében a rollernek is két különálló fékkel kell rendelkeznie.

Rudas kocsi (sacco wagon):

A lovas kocsihoz hasonlóan, a rudas kocsinál a járművet és a kutyát egy vagy két rúd köti össze. Ezzel elkerülhető a kötél belazulása, vagy hogy a kutya ne a jármű előtt fusson.

Vannak olyan kialakítású kocsik is, ahol a kormányhoz van erősítve a rúd, így mozgatásával kutyánkat is tudjuk valamennyire irányítani. Illetve olyanok is, ahol a rúd kutya felőli végén kantárral irányítható a kutyák felfüggesztésére alkalmas keresztrúd.

Senkit se tévesszen meg, hogy könnyebbnek tűnik így a kutyák irányítása. Kutyánkat ugyanúgy be kell tanítani, ugyanis ha nem ismeri a vezényszavakat, nem hallgat ránk, vagy valamit üldözőbe akar venni, nem hagyatkozhatunk csak a kormányra és a fékre.

Edzőkocsi:

Az edzőkocsik helyettesítik legjobban a kutyaszánt hó hiányában. Az edzőkocsi lehet 3 vagy 4 kerekű, és sok kutya esetén szükséges, hogy súlyt is lehessen rá tenni, vagy vontatni vele, a stabilitás érdekében. Sok kutyát befogva az edzőkocsi lehet akár egy quad, vagy egy kisebb személyautó is.

A kutyákat ugyanolyan fogatba lehet rendezni, mint a szán elé. Egész évben tudjuk így, a hó mentes napokon is tréningezni kutyáinkat, de arra oda kell figyelni, hogy melegben ne futtassuk őket. Nyáron leginkább kora reggel alkalmas az idő az edzésre, mikor még hűvös van, és a nap sem kelt fel teljesen.

Síjöring Sielés

Sífutás közben akár vontattathatjuk is magunkat egy-két kutyával.

A síjöring nagy fizikai állóképességet igényel, ugyanis nem húzathatjuk magunkat egyfolytában, be kell segítenünk nekik az emelkedőkön. Ugyanakkor biztonságosan meg is kell tudnunk állni anélkül, hogy ráfutnánk kutyáinkra. Kalandos meglepetéseket okozhatnak még kutyáink, ha elkezdenek más állatokat üldözőbe venni.

Ha a holminkat nem akarjuk a hátunkon cipelni, egy kisebb szánra (pulkára) pakolva húzathatjuk kutyáinkkal, mi pedig sereghajtóként, hátulról kapcsolódhatunk a csomagunkhoz.

Súlyhúzás Súlyhúzás

A kutya-súlyhúzás látványos sport, ahol a kutyák akár tömegük 200-szorosánál nagyobb súlyokat is elhúznak.

Súlyhúzáshoz speciális hám szükséges, aminek hátsó részén egy keresztrúd veszi le a kutya testéről az oldalirányú terhelést, így nagyobb húzóerőt tud kifejteni.

A súly tehető csúszó-talpas szánra, vagy kerekes járműre is, ami sokszor sínen mozog. Természetesen máshogy pontozzák őket, hiszen a csúszó-talpnak sokkal nagyobb a tapadás, súrlódása. Legnehezebb feladat, mikor szánra teszik fel a terhet, aminek a talpai odafagytak a talajhoz, így induláskor a jeget is le kell törnie a kutyának a szán talpáról.

A súly tehető csúszó-talpas szánra, vagy kerekes járműre is, ami sokszor sínen mozog. Természetesen máshogy pontozzák őket, hiszen a csúszó-talpnak sokkal nagyobb a tapadás, súrlódása. Legnehezebb feladat, mikor szánra teszik fel a terhet, aminek a talpai odafagytak a talajhoz, így induláskor a jeget is le kell törnie a kutyának a szán talpáról.

A súlyhúzó kutyák kiállása nagyon fontos, nem lehet akármilyen felépítésű, beteg vagy kölyök kutyával nekiállni ennek a sportnak, mert sérülésveszélyes. Mindenképp állatorvossal konzultáljunk a sport elkezdésekor.

Hátizsákos túra Hátizsák

Vidd túrázni malamutodat, aki ezer örömmel segít a cipekedésben, sőt egyből két hátizsákkal is. A kutya két oldalára egy-egy hátizsákot lehet erősíteni, persze alatta kicsit ki kell bélelni, hogy ne súrolja le a bőrét. Ügyelj rá, hogy a csomag a mellsőlábaira nehezedjen, és ne terhelje meg a hátánál a gerincét. Ha jobban szereted a készen kapható felszereléseket, készítenek direkt kutyáknak szánt hátizsákot.

Ahogy minden sportra igaz, fontos a fokozatos terhelés. Ha viszont már edzett a kutyád, akár súlyának harmadát is elcipeli.

Csomagolásnál érdemes figyelni, hogy a nehezebb holmik alulra kerüljenek. A törékeny, sérülékeny tárgyakat inkább vidd magad, hátha kedve támadna kutyádnak hemperegni vagy megmártózni.

Agility (akadálypálya) Agility

Az agilityvel kerülhetsz legkönnyebben malamutoddal összhangba. Egy mozgással teli közös játékról van szó, ami olyan változatos, hogy kutyád figyelmét könnyű megtartanod.

Dog dance (kutya tánc) Dog dance

Kutyáddal elég pár trükköt megtanulnod, és már táncolhattok is közösen. Amilyen könnyűnek hangzik, olyan nehéz is ez a móka. Általában póráz nélkül szokás a közönség előtt előadni a produkciót, ami önmagában is kihívás egy szökős, vagy idegenekkel előszeretettel ismerkedő kutyával.

Természetesen nincs lehetetlen, sok gyakorlással és jókedvvel malamutod élvezni fogja minden pillanatát. Rengeteg trükk, figura és ötlet van, amit nem csak a kistestű kutyáknak találtak ki, és ha kreatív vagy, saját ötletekkel, koreográfiával is gazdagíthatod a táncparkettet.

Egy gyönyörű alaszkai malamut és táncpartnere mindenképp lenyűgöző látvány, érdemes időt szánni a tanulásra.

Nyom követés Nyomkövetés

Az alaszkai malamutokat a II. világháborúban sokat használták kereső és mentőkutyaként lavinaomlások és hurrikán okozta katasztrófák idején.

Ugyanakkor a katonai kutyák kiképzése nehéz feladat, és csak a kivételes képességű malamutok élték túl. Saját kutyáddal légy türelmes, és ne feledd, hogy mennyire erős lehet benne a szökési vágy, vagy a vadászösztön.

A nyomkövető kutyának elég, ha hámban tud dolgozni, hosszúpórázon. Egy 400m hosszú, számára idegen helyen kell követnie egy szagnyomot, aminek végén levő vadat a gazdához kell hoznia. A nyomvonalnak legalább 2szer meg kell törnie jobbra. A kutyának folyamatosan kell dolgoznia, de nincs megszabva, hogy mennyi idő alatt kell teljesítenie a pályát.